Uppgradera din webbläsare.

Tyvärr är Internet Explorer en föråldrad webbläsare och vi stöder för närvarande inte den. För att få bästa surfupplevelse, uppgradera till Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari.

Ett decennium av samhällsförändring

Impact

Stenbecks Stiftelse stöttar modiga röster, idéer och handlingar som ökar barns inflytande och förbättrar situationen för de mest utsatta barnen och unga i Sverige.

Stiftelsen ger ekonomiskt stöd till banbrytande aktörer och insatser i civilsamhället. Vi startar och driver också särskilda initiativ för att stärka barns och ungas inflytande och för att skapa bättre förutsättningar för de barn och unga som är allra mest utsatta. Under det senaste decenniet har Stenbecks Stiftelse stöttat flera hundra organisationer och individer i det svenska civilsamhället. Stiftelsen är också medgrundare till Reach for Change som stöttar sociala entreprenörer som gör världen bättre för barn, och grundare till Youth 2030 Movement som stärker ungas delaktighet och inflytande i samhället.

Sara Damber

Sara Damber

Verksamhetschef

Sara är en av Sveriges mest framstående sociala entreprenörer. 1997 grundade hon Friends, som idag

Sara är en av Sveriges mest framstående sociala entreprenörer. 1997 grundade hon Friends, som idag är den största organisationen i Skandinavien som arbetar mot mobbning.

Tillsammans med Kinnevikgruppen har Sara också grundat Reach for Change, en
organisation som stöttar sociala entreprenörer som gör världen bättre för barn. Sara har även omfattande erfarenhet av att leda förändringsarbete inom offentlig sektor på nationell och lokal nivå, senast i rollen som skolchef i Båstad kommun.

Utöver sin roll som verksamhetschef på Stenbecks Stiftelse är Sara styrelseordförande för 29k, Child 10, Friends och Youth 2030 Movement, samt styrelseledamot för Järvaskolan.

Marica Määttä

Marica Määttä

Programansvarig

Marica har en bred erfarenhet av sektorsöverskridande hållbarhetsarbete. 2016 grundade hon den

Marica har en bred erfarenhet av sektorsöverskridande hållbarhetsarbete. 2016 grundade hon den nationella integrationsfestivalen Tillsammans Cup. Dessförinnan har hon bland annat arbetat inom Stenbeckssfären med hållbarhetsfrågor och på kungafamiljens stiftelse Global Child Forum.

styrelsen

Sophie Stenbeck

Sophie Stenbeck

Styrelseledamot

Sophie är en aktiv investerare och passionerad filantrop. Hon har grundat SEA-fonden, som gör

Sophie är en aktiv investerare och passionerad filantrop. Hon har grundat SEA-fonden, som gör tidiga investeringar inom hälso-, miljö- och utbildningsföretag, och är medgrundare till Imperative, som verkar för ett mer meningsfullt och mänskligt arbetsliv.  

Genom sin stiftelse Sophie Stenbeck Family Foundation stöttar Sophie initiativ som förebygger människohandel och verkar för att stärka barns rättigheter. Hon är också medgrundare till Child 10 och medgrundande styrelseledamot i Svenska drottningens World Childhood Foundation.

Utöver sin roll som styrelseordförande på Stenbecks Stiftelse är Sophie bland annat verksam som styrelseledamot i investeringsfonden Max Ventures och i mediebolaget Penske Media Corporation.

Johan Stenman

Johan Stenman

Styrelseledamot och finanschef

Johan har arbetat inom Stenbeckssfären i drygt 50 år, och har en gedigen bakgrund inom ekonomiarbete

Johan har arbetat inom Stenbeckssfären i drygt 50 år, och har en gedigen bakgrund inom ekonomiarbete från ett stort antal bolag. Johan brinner för att med entreprenörskap som metod utmana rådande strukturer och motverka utsatthet och utanförskap. Som styrelseledamot ansvarar Johan även för stiftelsens administration.

Hugo Stenbeck

Hugo Stenbeck

Styrelseledamot

Hugo har ett livslångt engagemang för ishockey, och han har investerat i flera svenska idrotts

Hugo har ett livslångt engagemang för ishockey, och han har investerat i flera svenska idrottsklubbar under åren, däribland Malmö Redhawks och IK Pantern. Inom ramen för sitt idrottsengagemang har Hugo även initierat och drivit filantropiska satsningar med syfte att skapa bättre förutsättningar för ungdomar i södra Sverige. Hugo är styrelseledamot i Stenbecks Stiftelse sedan 2018.

Eric Ljunggren

Eric Ljunggren

Styrelseledamot

Eric är en entreprenör med mångårig erfarenhet från mediebranschen och en passion för att skapa

Eric är en entreprenör med mångårig erfarenhet från mediebranschen och en passion för att skapa engagerande berättelser och användarupplevelser. Idag är Eric global kommunikations- och marknadschef vid Norrsken Foundation. Tidigare har han bland annat verkat som chefredaktör och vice vd på tidningarna Metro och Shortcut och som chef för DN Stockholm. Eric är även styrelseledamot och tidigare ordförande i Sveriges största idrottsklubb - AlK Fotboll. I Stenbecks Stiftelse har Eric varit styrelseledamot sedan 2018.

Vårt varför

vårt varför

De mest spännande resorna och de mest livsavgörande händelserna ­startar ofta med ett oväntat möte.

Våra vägar ­korsades första gången 2009. Vi kom från väldigt olika platser, bildligt och bokstavligt. En av oss uppväxt i Umeå, den andra i New York. Olika social ­bakgrund, olika livserfarenheter och perspektiv. Men redan första gången vi träffades insåg vi också att vi förenades av något mycket mer grundläggande än var vi kommer ifrån: En frustration och en otålighet över ett samhälle som inte klarar att visa empati med de allra mest utsatta.

Sara Damber, Verksamhetschef Stenbecks Stiftelse.
Sophie Stenbeck, Styrelseordförande Stenbecks Stiftelse

Men Stenbecks Stiftelse skulle bli mer anpassad till samtidens utmaningar och möjligheter. Vi skulle hitta nya, smartare, snabbare, mer banbrytande sätt att göra skillnad – i Jan Stenbecks anda. Året därefter började vi sätta den nya strategin i verket. Som ett första steg sjösattes Playing for Change (som sedan blev Reach for Change), Sveriges första storskaliga satsning på att hitta och stödja sociala entreprenörer. Det är overkligt att tänka att tio år hunnit passera sedan dess men ännu mer overkligt att tänka på hur mycket som hänt. Det är lätt att bli nostalgisk när man blickar tillbaka, och att klä tiden som passerat i ett rosa skimmer. Men faktum är att decenniet som har passerat bokstavligen har pendlat mellan hopp och förtvivlan. Inför genomförandet av Barnrättstoppmötet Child 10 i fjol träffade vi Maria. Hon berättade för oss om sin förtvivlade kamp för att ta sig till Sverige. Hon berättar om hur hon till slut lyckades mot alla odds, om lyckan och det nyvunna hoppet när hon äntligen fick flytta in hos en fosterfamilj i Malmö. Men hon berättade också om hur hennes tillvaro bara några månader senare slogs i bitar. Hon fick veta av sin handläggare på Migrationsverket att hon måste röntgas, och senare att hon utifrån röntgenbilderna bedömdes vara 18 år vilket innebar att hon inte skulle få bo kvar i sin fosterfamilj.

Det går inte att undvika att känna förtvivlan när vi tittar in i ögonen på Maria och alla vi har träffat som befinner sig i liknande situationer.

Maria hamnade på gatan.Deras berättelser påminner oss om vilken skillnad en persons mod och medkänsla kan göra, om hur en enskild röst kan vara den tändande gnistan som startar en rörelse. Under det senaste decenniet har vi haft förmånen att få arbeta med flera hundra av dem. Aktivister, sociala entreprenörer, människorättskämpar, kollegor och samarbetspartners. Medmänniskor. De som har fått en hjälpande hand av stiftelsen, och de som hjälpt oss, som inspirerat oss, utmanat oss och pushat oss att bli bättre och modigare. I år har vi dessutom haft glädjen att få återknyta kontakten med flera av dem. Den trygghet hon inte längre kunde få hos en fosterfamilj sökte hon istället hos människohandlare. På nätterna arbetade hon som hotellstäderska för 100 kronor per natt, på dagarna sålde hon sin kropp. Det går inte att undvika att känna förtvivlan när vi tittar in i ögonen på Maria och alla vi har träffat som befinner sig i liknande situationer. De som inte hörs, inte syns, de avvisade, utvisade, bortglömda. De som drabbas när samhället inte klarar att visa medkänsla, när systemen blir viktigare än empatin. För även om vi inte vill tänka på det så finns de där ute, och de är många. Hoppet, å andra sidan, finns hos de människor och organisationer som kämpar dag och natt för Maria och andra som henne. De som vågar och orkar följa sin moraliska kompass även när kostnaderna är stora, de som hittar nya lösningar när samhällets lösningar inte räcker till, de som förändrar systemen istället för att gömma sig bakom dem. För de finns också därute, och även de är många.

Deras berättelser påminner oss om vilken skillnad en persons mod och medkänsla kan göra, om hur en enskild röst kan vara den tändande gnistan som startar en rörelse.

Men de påminner oss också om att även den mest drivna eldsjäl behöver hjälp för att orka ta fajten.

De påminner oss om att det behövs ekonomiskt stöd, det behövs uthållighet och samarbetspartners som vågar tänka långsiktigt i en allt mer snabbrörlig omvärld, det behövs tillit för att kunna ta risker och våga misslyckas. De påminner oss om att behovet av modiga investeringar i samhällsförändring är väl så stort idag som den där första gången vi träffades för drygt tio år sedan. Vi lever i en tid av ökande polarisering då utanförskap och ökande klyftor utmanar oss alla att ta ställning och våga stå upp för medmänsklighet. Några av personerna som du möter i det här magasinet är levande bevis på att det är möjligt. Så låt oss lyssna på dem, och anta deras utmaning att ta ansvar för den makt vi har och den förändring vi vill se i världen – och att backa och stötta de människor omkring oss som tar fajten när vi själva inte klarar det.

Tio år av sociala investeringar

Läs mer >