Uppgradera din webbläsare.

Tyvärr är Internet Explorer en föråldrad webbläsare och vi stöder för närvarande inte den. För att få bästa surfupplevelse, uppgradera till Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari.

Sophie Stenbeck berättar om Stenbecks Stiftelse
Sara Damber berättar om Stenbecks Stiftelse

Om oss

Stenbecks Stiftelse grundades 1962 av Hugo Stenbeck. Vi stöttar modiga röster, idéer och handlingar som ökar barns inflytande och förbättrar situationen för de mest utsatta barnen och unga i Sverige.

Stiftelsen ger ekonomiskt stöd till banbrytande aktörer och insatser i civilsamhället. Vi startar och driver också särskilda initiativ för att stärka barns och ungas inflytande och för att skapa bättre förutsättningar för de barn och unga som är allra mest utsatta.

Under det senaste decenniet har Stenbecks Stiftelse stöttat flera hundra organisationer och individer i det svenska civilsamhället. Stiftelsen är också medgrundare till Reach for Change som stöttar sociala entreprenörer som gör världen bättre för barn, och grundare till Youth 2030 Movement som stärker ungas delaktighet och inflytande i samhället.

Sara Damber

Sara Damber

Verksamhetschef

Sara är en av Sveriges mest framstående sociala entreprenörer. 1997 grundade hon Friends, som idag är den största organisationen i Skandinavien som arbetar mot mobbning.

Tillsammans med Kinnevikgruppen har Sara också grundat Reach for Change, en
organisation som stöttar sociala entreprenörer som gör världen bättre för barn. Sara har även omfattande erfarenhet av att leda förändringsarbete inom offentlig sektor på nationell och lokal nivå, senast i rollen som skolchef i Båstad kommun.

Utöver sin roll som verksamhetschef på Stenbecks Stiftelse är Sara styrelseordförande för 29k, Child 10, Friends och Youth 2030 Movement, samt styrelseledamot för Järvaskolan.

Marica Määttä

Marica Määttä

Programansvarig

Marica har en bred erfarenhet av sektorsöverskridande hållbarhetsarbete. 2016 grundade hon den nationella integrationsfestivalen Tillsammans Cup. Dessförinnan har hon bland annat arbetat inom Stenbeckssfären och på kungafamiljens stiftelse Global Child Forum.

Sophie Stenbeck

Sophie Stenbeck

Styrelseledamot

Sophie är en aktiv investerare och passionerad filantrop. Hon har grundat SEA-fonden, som gör tidiga investeringar inom hälso-, miljö- och utbildningsföretag, och är medgrundare till Imperative, som verkar för ett mer meningsfullt och mänskligt arbetsliv.  

Genom sin stiftelse Sophie Stenbeck Family Foundation stöttar Sophie initiativ som förebygger människohandel och verkar för att stärka barns rättigheter. Hon är också medgrundare till Child 10 och medgrundande styrelseledamot i Svenska drottningens World Childhood Foundation.

Utöver sin roll som styrelseordförande på Stenbecks Stiftelse är Sophie bland annat verksam som styrelseledamot i investeringsfonden Max Ventures och i mediebolaget Penske Media Corporation.

Johan Stenman

Johan Stenman

Styrelseledamot och finanschef

Johan har arbetat inom Stenbeckssfären i drygt 50 år, och har en gedigen bakgrund inom ekonomiarbete från ett stort antal bolag. Johan brinner för att med entreprenörskap som metod utmana rådande strukturer och motverka utsatthet och utanförskap. Som styrelseledamot ansvarar Johan även för stiftelsens administration.

Hugo Stenbeck

Hugo Stenbeck

Styrelseledamot

Hugo har ett livslångt engagemang för ishockey, och han har investerat i flera svenska idrottsklubbar under åren, däribland Malmö Redhawks och IK Pantern. Inom ramen för sitt idrottsengagemang har Hugo även initierat och drivit filantropiska satsningar med syfte att skapa bättre förutsättningar för ungdomar i södra Sverige. Hugo är styrelseledamot i Stenbecks Stiftelse sedan 2018.

Eric Ljunggren

Eric Ljunggren

Styrelseledamot

Eric är en entreprenör med mångårig erfarenhet från mediebranschen och en passion för att skapa engagerande berättelser och användarupplevelser. Idag är Eric global kommunikations- och marknadschef vid Norrsken Foundation. Tidigare har han bland annat verkat som chefredaktör och vice vd på tidningarna Metro och Shortcut och som chef för DN Stockholm. Eric är även styrelseledamot och tidigare ordförande i Sveriges största idrottsklubb - AlK Fotboll. I Stenbecks Stiftelse har Eric varit styrelseledamot sedan 2018.